БНТ - Маргарита Арнаудова на 70 години

В момента в Музикалния театър балет "Арабеск" представя галавечер, посветена на творчеството на Маргарита Арнаудова. Легендарният български хореограф тази година трябваше да навърши 70 години. Юбилейът на Арнаудова събра в залата на театъра почитателите, приятелите и колегите, за да видят още веднъж големите й постановки "Нестинарка" и "Болеро" в изпълнение на настоящата трупа на "Арабеск".

 

Маргарита Арнаудова преживя изпитанието и привилегията да е сред тези, които проправят пътища. Тя прави истински модерен балет в годините, когато в България това не беше лесно.

 

Боряна Сечанова - директор на балет "Арабеск": - Тя като че ли никога не ни е напускала. 15-17 години вече има от нейната смърт, но някакси, дали защото непрекъснато по някакъв повод я споменаваме, да не говорим за "Нестинарка", за "Болеро", които почти никога не са слизали от репертоара на балет "Арабеск", всички тези танцьори, които са работили с нея, така че най-хубавото е това, че тя бди някъде отгоре...

 

Маргарита  добра с хората, но неотстъпчива с идеите. Тя е хореограф - философ, който винаги избира трудна драматургия - "Хамлет" и "Фауст", "Нестинарка" и "Пролетно тайнство", "Сянката" по Андерсен, където за първи път в тоталитарно време балетът се занимава с темата за властта. И неслучайно остава в историята на българския балет.

 

Анелия Янева - хореограф: - Балетът е такова изкуство, че много бързо нещата могат да слязат от сцена - едно, заради изпълнителите, друго - заради това, че вече не изглежда актуално. При нея се запазва тази актуалност.

 

Анелия Янева е написала и книга с интервюта и авторски текстове за Арнаудова. Но най-близо до нея остава дъщерята - Олеся, която също днес е хореограф в "Арабеск".

 

Олеся Пантикина - хореограф: - Искам по някакъв начин да си я спомнят много усмихната, много лъчезарна, много жизнерадостна, много артистична. Да си спомнят спектаклите й, да си спомнят какъв естет, какъв човек на стила беше. И това е - и какъв приятел беше!

 

Една среща с Маргарита Арнаудова - достойният човек и големият професионалист. За да ни каже още веднъж, както някога: "Работете, мислете, какво чакате"....

Автор: Петя Тетевенска







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.