Fakti.bg - Боряна Сечанова: Няма бъдеще без минало

faktibg1

Най-важно в момента е да разберем, че няма бъдеще без минало. Това заяви пред Факти.бг директорът на балет „Арабеск” Боряна Сечанова, в коментар за честванията по повод на 70-годишнината от рождението на Маргарита Арнаудова, голямата хореографка и дългогодишен директор на „Арабеск".

Боряна Сечанова уточни: „Това не е просто фраза. Най-важното е във всяка една работа и особено в изкуството, да има приемственост.

От една трупа Маргарита Арнаудова направи уникален балетен театър – с почерк и с много силни индивидуалности, подчерта директорът на „Арабеск”.

Боряна Сечанова съобщи, че избраните за възстановяване спектакли на Маргарита Арнаудова се смятат за едни от най-добрите и непреходни в българското балетно изкуство. Танцьорите са млади, това поколение не е работило с Маргарита Арнаудова, но то имаше възможност да работи с изпълнители, които са участвали в спектаклите й. Това са солисти на балет „Арабеск” като Румяна Маркова, Антония Докева...

Съвременните танцьори са много различни, посочи Сечанова. Според нея сегашното поколение е много емоционално, като в същото време притежава много добра техническа подготовка. Освен класически, в момента „Арабеск” има много силни танцьори в областта на модерните танцови техники. И именно техният индивидуализъм и умението им в една по-съвременна посока на танцуване даде една нова интерпретация на образите, които те изпълняват в спектаклите на Маргарита Арнаудова, подчерта Боряна Сечанова.

Те живеят в нашето време, движат се по свой начин, но не им е чужда естетиката и вдъхновението на тези спектакли, които ние пазим с голяма любов в нашия репертоар”, подчерта Боряна Сечанова.

По повод 70 години от рождението на Маргарита Арнаудова публиката ще има възможността да преживее отново върховите спектакли „Пролетно тайнство”, „Нестинарка” и „Болеро”. Всеки който иска да се докосне до света на голямата хореографка може да го направи на 25 октомври, на сцената на Музикален театър, 19.00 ч. Билети на касите на театъра и на Eventim.bg.

По случай годишнината издателство "СИВАС консултинг" издава книгата на проф. Анелия Янева "Маргарита Арнаудова". Книгата ще бъде представена на публиката преди спектакъла на "Арабеск".







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.