БГНЕС - Паси: Геншер е обединител не само на Германия, но и на Европа

Не е лесно да се познава Ханс Дитрих Геншер, той е изключително богата личност и трудно може да бъде демонстрирано такова познание към него, каквото показва авторът на книгата "Ханс Дитрих Геншер - Биографията". Това каза председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси при представянето на биографичната книга за най-дълго служилия германски външен министър.

Паси изтъкна ролята на Геншер не само за обединението на Германия, но и на Европа и допълни, че той е имал изключително приятелско отношение към България. "Геншер може да се нарече баща-обединител на Германия. Всички аплаузи за обединението на Германия винаги са отивали към Хелмут Кол, но ако човек внимателно се вгледа в дейността на Геншер, ще разбере, че една от причините Кол да дойде на власт е именно Геншер и той се превръща не само в обединител на Германия, а в обединител на Европа и ЕС в частност", изтъкна Паси.

Той допълни, че не е лесно да се говори за външната политика на Германия заради нейната особеност, че е тясно преплетена с вътрешната политика. Паси похвали подробната и изключително компетентно написана биография от дългогодишния германски дипломат Ханс-Дитер Хойман. Той изтъкна изключителната любов, с която авторът пише за Геншер и допълни, че той е изваял образа на бившия германски външен министър без нито една драскотина.

"Германските дипломати обичат да казват, че обединението на Германия и обединението на Европа са двете страни на един и същи медал. Тази книга показва не само личната, политическата, дипломатическата съдба и професионален път на един голям европеец. Това е книга за почти цялата следвоенна политическа история на федералната република. От нея ще научите не само много непознати неща за Геншер, но и за дипломацията на Германия", изтъкна журналистът Симеон Василев, издател на биографията на Ханс Дитрих Геншер в България.

Той също посочи особено доброто отношение на Геншер към България и разказа за срещата си в бившия външен министър през 1997 г., когато го пита за шенгенската проблематика. Тогава той казал, че му е много тежко затова, че ЕС не е започнал преговори с всички асоциирани страни членки към Европейския съюз и определил това като тежка грешка.

"Геншер има изключителен авторитет, свършил е много добри неща не само за обединението на Германия, но и за обединението на Европа. Това е политик, който ненавижда политиката на насилието и иска да прави политика на отговорността. Нека представянето на книгата днес да бъде послание към всички политици да правят политика на отговорността и да ненавиждат политиката на насилието", призова Василев. /БГНЕС






Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.