ШИМОН ПЕРЕС: САМО ИСТОРИЯТА НА БЪДЕЩЕТО Е ВАЖНА

Ерусалим, 26.03.2008 г.s_peres1
Интервю с Шимон Перес, президент на Израел
С. Василев:

Господин Президент, благодаря, че отново след пет години имам възможност да взема едно интервю от вас. Тогава вие ми казахте, че България за Вас е личност, характер, има топъл вятър около вас.

Шимон Перес:

Сега и на българския президент казах същото. Трябва да се развиват отношенията. Например в туризма, защото много важното нещо за България е че има българи.

С. Василев:

България на Балканите и в Европа. Израел тук, в този регион. Това са две страни, които знаят много за мира и войната. Какво свързва българите и израелците?

Шимон Перес:

Първо много се радвам, че България, която е на Балканите най-сетне е член на Европейския съюз. И ние трябва да направим така, че Близкият Изток да потегли по пътя на Европа. На първо място ние сме много благодарни на българския народ, че спаси голяма част от българските евреи от нацисткото унищожение. Никога няма да забравим това. Това показва и българският характер. Българите имат хубав характер, топъл характер, както казах. Много са активни, обичат живота, обичат да се радват, радостни са, смеят се, веселят се. Също знаят и да мислят.

С. Василев:

Един личен въпрос, господин Президент. Държавата Израел е на шестдесет години. Вие като личност сте изживели всичко заедно с държавата Израел. Кое е това, което е между вас, споделеното, между вас като личност и държавата Израел?

Шимон Перес:

Не знам кое е общото, но Израел не е само държава, а и голяма драма. Човек живее, докато има интереси, той е любопитен. А Израел е една голяма драма.
Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката. В Израел има много неща, които не са положителни, обаче едно нещо е сигурно, никога не е скучно.
Едно мога да кажа. Израел е резултат на хората, защото дойдохме в страна, в която нямаше нищо. Няма нефт, няма нищо. Една празна страна. Хората създадоха Израел. И в това създаване, в този процес не загубиха принципите си, стойностите си на демокрация, на мир.

С. Василев:

Още един въпрос. Тук дойдоха много световни политици напоследък. И г-жа Меркел, и г-н Чейни. Кое е най-важното което трябва да стане за мирния процес?

Шимон Перес:

Въпросът е, че в историята всички войни са се водили между врагове. И НАТО беше създадено на времето срещу съветската опасност. Днес проблемът не е във враговете, а в заплахите. В заплахата от терора, в заплахата от връзката между терора и атомното оръжие, в опасността от болести и бедност. Днес трябва да се създаде един атлантически съюз срещу заплахите. Независимо дали става въпрос за Германия, или за Америка, или за Израел, заплахите са общи за всички. Затова трябва да има един общ лагер за сътрудничество.

С. Василев:

Г-н Президент, в тази книга е вашето интервю преди пет години. В него вие ми казвате, че хората се бият и воюват за миналото и историята си, а трябва да се борят за бъдещето си. Можем ли да повторим това послание отново?

Шимон Перес:

Напълно. Имаме мир с Египет, с Йордания и също напреднахме доста с палестинците. Всичко с времето си, но историята загубва от съдържанието си. Само историята на бъдещето е важна.

С. Василев:

Много Ви благодаря г-н Президент.


Copyright © 2022 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.