ОТО ШИЛИ: „ИЗГЛЕДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДОБРИХА"

otto_schily

20 октомври 1999 г., Берлин

Ото Шили (1932) е федерален министър на вътрешните работи на Германия в правителството на Герхард Шрьодер. По професия е адвокат. Следвал е юридически науки в Мюнхен, Хамбург и Берлин. Става известен като адвокат в процесите срещу RAF (Фракция Червена армия). В политиката влиза като един от създателите на Партията на Зелените. От 1983 до 1986 г. е депутат в Бундестага от фракцията на Зелените. От 1989 г. е член на Социалдемократическата партия. През 1990 г. е депутат от парламентарната фракция на ГСДП а от 1994 до 1998 г. е неин заместник-председател. Женен, с две дъщери. Отличен шахматист и пианист.


- Господин Шили, Шенген...


- Няма вече Шенген...


- Слава Богу, г-н Шили...


- Шенген е вече имплементиран в Амстердамския договор. Слава Богу или не, да оставим това. Мога да установя, че ситуацията в България се е подобрила значително. България постигна значителен успех и това със сигурност ще играе роля по въпроса, който трябва да се реши, а именно - свободата на визите. Въпрос, който трябва да решим в кръга на вътрешните министри и министрите на правосъдието от ЕС. За това е необходимо квалифицирано мнозинство. Ние трябва внимателно да проверим доклада. Със сигурност мнение ще изрази и Европейската комисия. Но аз мисля, че изгледите на България в тази посока значително са се подобрили.


- Значи можем да разчитаме на немска подкрепа?


- Можете да разчитате, че немците много внимателно да проверят този въпрос.


- Вие се срещнахте с нашия външен министър преди осем месеца. Тогава получихте много информация и се очаква вече да сте направили съответния анализ...


- Да, имаме вече доклад за това, а и Европейската комисия ще се изкаже. Първо внимателно ще анализираме доклада и след това ще го приемем. Това естествено трябва да стане в диалог с другите колеги от ЕС. Не трябва да очаквате от мен предварително да определям настроенията, но с радост установявам, че България действително е направила значителен напредък, който трябва да уважим.

- Нашите журналистически проучвания отново показаха, че миграционният натиск от България е незначителен...


- Значително се намали. Установихме едно значително намаляване. Нелегалното влизане е по-малко от една четвърт в сравнение с 1997 г. Има още проблеми в областта на транзитното преминаване. Транзитното преминаване не е само въпрос на незаконно преминаване, но е свързано и с търговията на наркотици. Знаете, че има определени пътища на наркотика. Но ние много тясно си сътрудничим с България. Вие знаете, че сме от помощ на България в полицейската работа чрез подкрепа при обучението и оборудването. Освен това предоставяме и финансови средства. Казах на вашия външен министър, г-жа Михайлова, че имаме много заявки от много страни за такова оборудване, но не можем да изпълним всички тези молби и в повечето случаи ги отклоняваме. България е от тези малко страни, за които продължаваме тази подкрепа. Това показваме - че уважаваме усилията на България и искаме да й помогнем да постигне напредък.Copyright © 2023 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.