Клаус Франке: "Ще подкрепим всички мерки, които ще върнат България в Европа"

5 февруари 1997 г., Бон

francke-bild_2

Клаус Франке, депутат от парламентарната фракция на ХДС

Г-н Франке, българските политици намериха решение за излизане от кризата...

Слава богу.

Вашето мнение за този изход от кризата.

Мисля, че е много добре, че политиците в България най-после застанаха зад президента и възприеха неговото предложение през април да се състоят предсрочни избори. Това ще бъде решаваща крачка за конструктивно решаване на политическите и икономическите проблеми на България от едно ново парламентарно мнозинство. Новото правителство първо трябва отново да спечели доверието на населението,така че държавата да не е безпомощна срещу корупцията и мафията и да се осигури голямо участие на изборите. Второ, то трябва незабавно да се погрижи за провеждане на генерални икономически реформи, за да възстанови доверието на Световната банка и Международния валутен фонд като предпоставка за нови чуждестранни инвестиции в България. Това са най-важните крачки.

Германия ще продължи ли според Вас да подпомага България в тези тежки за нея времена?

Ние правихме това в миналото, правихме това и в тези тежки седмици и месеци на прехода чрез хуманитарна помощ и политически съвети, както и чрез изявления за нашето мнение пред Световната банка и МВФ. От това произтича съвсем логично, че след изборите и след избирането на ново и демократично легитимирано правителство ще подкрепим всички мерки, които ще върнат България отново в Европа.

Г-н Франке вчера прочетох в един немски вестник една твърде опасна според мен теза за едно ново разделение в Европа, за граница, която минава между областите, които принадлежат към западноевропейския кръг, католически и протестантски и страните, в които традиционно се изповядва традиционно източното православие.

Това е отделно мнение, прочетох го също. Тези, които издигат подобни тези не допринасят конструктивно за една ориентирана в бъдещето европейска политика.Copyright © 2022 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.