Очаквайте "Мемоарите на Рабин"

 

За пръв път на български език в издателската програма "Световният гамбит" излизат спомените на израелския министър-председател Ицках Рабин. "Има само едно радикално средство да се направи човешкият живот свещен. Единственото радикално решение е реален мир", заяви в речта си Рабин при получаването на Нобеловата награда за мир на 10 декември 1994 г. в Осло.

Rabin

Убийството на Ицхак Рабин през ноември 1995 г., една година след като той получи Hобеловата награда заедно с Ясен Арафат и Шимон Перес, покруси света. Известен като човек на войната и на мира, роденият в Йерусалим израелски министър-председател игра ключова роля в развитието на еврейската държава и способства за установяването на мира в Близкия изток. Мемоарите на Ицхак Рабин бяха публикувани за пръв път през 1979 г. Сега ще разполагаме с българско издание.
Мемоарите дават безпристрастна оценка на значителни събития в израелската история и показват еволюцията на схващанията на Рабин. Той пише за годините, прекарани от него в Хаганата (независимата еврейска военна сила) и дава описание на войната за независимост. Рабин подробно излага тактическите ходове, които го направиха герой на Шестдневната война, и припомня работата си като посланик в САЩ. Разказва за трудното си решение да санкционира спасяването на отвлечените заложници от летището в Ентебе. Рабин завършва книгата си с проницателна оценка на израелско-египетския мирен договор и перспективите за мир с другите съседи на Израел, включително палестинците.
Мемоарите на Ицхак Рабин са важни не само като поглед към Израел и Близкия изток, но те рисуват човешкия портрет на един световен лидер.

Нямам претенция да бъда историк, който оценява събитията с т.нар. обективност. Това са лични мемоари и аз съм изобразил събитията от моя гледна точка, продиктувана от ролята, която съм играл в тях. Въпреки това се чувствам задължен да кажа няколко думи за документацията заради историческия летопис. Написах тези глави с помощта на официални документи и телеграми, включително дневниците на Генералния щаб на въоръжените сили на Израел, телеграми и резюмета, датиращи от работата ми като посланик на Израел във Вашингтон; протоколи от заседания на израелския кабинет и на други официални институции; копия от политически разговори, провеждани с различни участници. В интерес на краткостта често съм бил принуден да се съсредоточа върху връхни точки и да проявя известна избирателност, но все пак първият ми интерес по всяко време е бил да запазя точността на събитията и на смените, както са отразени в тези източници.
И. Рабин
февруари 1979 г.

 







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.