Информационна агенция "Блиц" - МЕМОАРИТЕ НА РАБИН НА БЪЛГАРСКИ

rabin-blitz

Специално за представянето на българското издание на книгата в България пристига синът на Ицхак Рабин - Ювал Рабин

За първи път на български език в издателската програма "Световният гамбит" излизат спомените на израелския министър-председател Ицхак Рабин.

Представянето на книгата ще бъде днес от 18.30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специално за представянето на българското издание на книгата в България пристига синът на Ицхак Рабин, Ювал Рабин. Мемоарите на Рабин се издават с подкрепата на Посолството на Държавата Израел в София.

Роденият в Йерусалим израелски министър-председател, игра ключова роля в развитието на Израел и способства за установяването на мира в Близкия изток. Мемоарите дават оценка на значителни събития в израелската история и международните отношения, и показват еволюцията в схващанията на Рабин. Той пише за годините, прекарани от него в Хаганата и дава описание на войната за независимост. Рабин подробно излага тактическите ходове на Шестдневната война. Особени акценти в книгата са работата на Ицхак Рабин като посланик в САЩ и сложните преговори с Хенри Кисинджър. Той разказва също така за трудното си решение да санкционира спасяването на отвлечените заложници от летището в Ентебе. 

Мемориална плоча в памет на израелския премиер и Нобелов лауреат за мир Ицках Рабин ще бъде открита тази сутрин в Кюстендил от кмета Петър Паунов.Откриването ще бъде в градинката пред Къща-музей „Димитър Пешев”. Инициативата е на общината в подкрепа на силните приятелски и културни взаимоотношения с Израел. Официални гости на събитието ще бъдат синът на покойния Рабин – Ювал Рабин и посланикът на еврейската държава г-н Ноах Гал Гендлер.Мястото за поставяне на паметна плоча не е случайно – Димитър Пешев е бележит обществен деец и политик от миналия век, инициатор на акция, довела до спасяването на 3000 български евреи от депортация и сигурна смърт по време на Втората световна война./БЛИЦ

 







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.